“Vi er født ved Vadehavet med Vesterhavets brise i manen. Med masser af leg og fri bevægelse voksede vi op og bliver store og stærke. Nu galoperer vi hen over Rømøs strande og viser folk fra hele verden rundt, i den verden, som vi kommer fra.”

De fleste af alle vores rideheste er født og opvokset her på Rømø.

Staldmiljø

Om dagen står alle vores rideheste oppe i vores paddocks på islændercenteret: opdelt i hopper og vallakker. Her går de primært på gummimåtter og beton for at undgå mudder, både for hestenes og ride-gæsternes skyld. I deres paddocks har de adgang til sandkasser de kan ligge og rulle sig i, et stort afdækket område med halm til at putte i. 

Fra april til november og ved rengøring af paddock drives hestene via løbegange til store markarealer ved Vadehavet. Her er der masser af plads til at være hest efter en hård arbejdsdag. 

Mange rideskoler har hestene i boks 80% af døgnet. Vi forsøger at give vores  heste meget mere frihed. Vi har kun heste på boks hvis de er under behandling. Derfor har vores heste også flere rifter og småskrammer end bokseheste har. 

I er velkomne til at hjælpe med at lukke dem ud om aftenen. Spørg staldpersonale om tidspunkt.

Fodring

Vores rideheste bliver fodret med grovfoder ad libitum i vores høgang.  Der er så mange spise pladser at selv de svageste heste kan komme til.  Tag evt. en tur gennem høgangen og slap af til den beroligende gumlen og de mange blikke. 

Vildhestene spiser jo næsten 80% af tiden. Med vores foderautomat får alle heste en lille portion fuldfoder 5 gange i døgnet. Er de tynde får de mange kilo er de tykke ja så skruer vi ned for mængden. 

Hestene har i deres halsbånd monteret en transponder der arbejder sammen med computeren i automaterne. Dermed opdager vi også når hesten ikke indtager sit daglige foder og måske er dårlig.

Vores heste er vores vigtigste kollegaer

Avl og opvækst

Vi avler selv vores heste. Vores to alvshingste får hver deres lille hoppeflok at gå med hver sommer.

Hvert år får vi mellem 5 og 10 føl som går nede på de store græs-enge bagved islændercenteret, lige ud til Vadehavet. Her går føllene så længe som muligt sammen med deres mor og leger dagen lang. 

Når de bliver for store til at gå sammen med hopperne, kommer de ud i vores ungheste-flokke. Om vinteren går de på nogle store folde rundt omkring på øen hvor de lever af ad libitum wrap og får tildelt kraftfoder hver dag.
Om sommeren bliver de lukket ud på vores kæmpe strandenge på i alt 28 hektar hvor de kan spise sig mere end mætte i det lækre græs. 

I denne tid er hestene ikke ret meget i menneskehænder. De får lov til at være 100% heste indtil arbejdet kalder når de fylder 4 år. Så kommer de hjem til træning, så de kan blive klar til at tage med på eventyr sammen med jer.

I sommerhalvåret lever vores ungheste på vores kæmpe arealer ude på strandengene. Her løber de frit og bliver tilset og fodret hver dag.

Heste på pension

Men hvad så når hestene er blevet gamle og grå og ikke kan rides mere?

De bliver sat tilbage på de store græsmarker, nogle gange sammen med unghestene for at opdrage lidt på det nye kuld, andre gange i en flok for sig selv. 

Her ser i et billede af vore skønne Næla (på den gode side af 30 år) og Kunst (i slutningen af 20’erne), som lever i bedste vedgående. De er glade pensionister Kommandørgården. De har sat sine spor her på stedet som rideheste og Næla har bidraget med nogle skønne afkom til vores heste-bestand.